20 Dec 2022

Trudna sam, smijem li ići kod stomatologa?

0 Comment

Zbog vjerovanja da su stomatološki zahvati u trudnoći štetni, trudnice često izbjegavaju posjete stomatologu. Taj strah je potpuno neosnovan!

Naravno da bi bilo bolje sve probleme riješiti prije samog začeća, ali i u suprotnom dentalni stručnjaci mogu pomoći.

Nezavisno od toga postoje li problemi u ustima, poželjno je posjetiti stomatologa svaka dva do tri mjeseca. Stomatolog će temeljno pregledati zube i zubno meso, izliječiti eventualno postojanje karijesa i očistiti zubni kamenac. Redovno profesionalno čišćenje smanjiće mogućnost nastanka novog karijesa i gingivitisa. Veliki karijes treba sanirati što prije, da ne bi izazvao komplikacije i širenje infekcije. U slučaju da postoji potreba za složenijim stomatološkim zahvatima, stomatolog može u dogovoru sa ginekologom odlučiti kada je najpovoljnije vrijeme za takav zahvat da se ne našteti ni trudnici ni plodu. Povećan oprez potreban je kod patoloških i rizičnih trudnoća.

Rendgensko snimanje

Ako je za liječenje zuba nužno rendgensko snimanje, tada je to najbolje napraviti nakon 12. nedjelje trudnoće jer je plod u prvom razdoblju trudnoće najosjetljiviji na vanjske uticaje. Iako je za RTG zuba potrebno minimalno zračenje, a sam predmet snimanja udaljen je od maternice, potrebno je preduzeti mjere zaštite (olovni ogrtač) i uvijek je bolje primijeniti digitalne tehnike snimanja.

Digitalna RTG tehnika ima prednost u odnosu na klasičnu, jer zrači 80% manje od klasičnih uređaja.

Smiju li se koristiti anestetici?

Kod nas svakako postoji mišljenje da se trudnicama ne smije dati anestezija jer je štetna, što je potpuno pogrešno. Štetnost anestetika koji se upotrebljavaju u stomatologiji nije dokazana. Veće količine anestetika mogu štetiti u poodmakloj trudnoći, ali je njihova primjena u ranoj trudnoći potpuno sigurna. Najbolje je primjenjivati minimalne količine anestetika, ali koje su dovoljne da osiguraju bezbolnost prilikom zahvata.

Ako je u stomatološku terapiju potrebno uključiti antibiotike ili analgetike, stomatolog će prepisati one koji nisu štetni za majku i dijete. Od antibiotika najsigurniji su oni iz grupe penicilina. Svakako treba izbjegavati tetraciklin, koji izaziva trajna obojenja na zubima djeteta i smetnje u rastu noktiju i kostiju. Od analgetika trudnicama se propisuju oni na bazi paracetamola. Aspirin i nesteroidne protuupalne lijekove treba svakako izbjegavati.

Izvor: Roditelji.hr

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *