20 Dec 2022

Zašto vas osmijeh čini privlačnijim?

0 Comment

Prema najnovijem istraživanju bijeli i pravilni zubi ukazuju na izvrsno zdravlje. Bijeli osmijeh posebno žene čini mnogo privlačnijima i to zato što su zubi ljudima nešto poput paunova repa u životinjskom svijetu. Zdravi i jaki zubi znače da osoba ima jak genetski potencijal za kojim teže svi kada tragaju za idealnim partnerom s kojim žele zasnovati porodicu. Muškarci to posebno primjećuju kod žena procjenjujući na taj način njenu dob i potencijalne bolesti, te sposobnost rađanja zdrave djece. A sve se to dešava na nesvjesnom nivou.

Britanski naučnici pokazivali su neobrađene fotografije manekenki i muškim i ženskim ispitanicima, a oni su morali procijeniti njihovu privlačnost na osnovu zuba. Kao što je bilo i za očekivati, pokazalo se da su im obojeni i nepravilni zubi bili odbojni.

U drugom zadatku pokazivali su im fotografije istih tih manekenki, ali s izbijeljenim i ravnim zubima nakon što su slike dotjerane u Photoshopu. Iste djevojke sada su bile mnogo privlačnije, a s time su se složili i muški i ženski ispitanici.

Psiholog sa sveučilišta u Leedsu – Colin Hendrie, smatra da ljudi sa žutim zubima ne bi trebali trošiti novac na izbjeljivanje jer sjajan bijeli osmijeh nije ništa privlačniji od prirodnih nijansi zuba. Ljepota i privlačnost žene sadržana je u mnogim elementima, ali zubi, pokazalo je ovo istraživanje, ipak igraju veliku ulogu u zavođenju.

Izvor: Portal-plus

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *