Protetika

Zubna protetika se bavi zamjenom izgubljenih zuba i mekih dijelova usne šupljine potpunim ili djelimičnim protezama, navlakama i mostovima. Sa zubnom protezom postiže se funkcionalnost, ali i lijep i prirodan izgled. Protetiku dijelimo na fiksnu i mobilnu.

Kada pacijentu nedostaje mnogo zuba, jedan od jednostavnijih zahvata je izrada zubne proteze.

U fiksnu protetiku ubrajaju se oni elementi koje trajno ugrađujemo u vilicu i koje pacijent sam ne može izvaditi.

Navlake (krunice)

Umjetne navlake zamjenjuju jako oštećene zube koji se ne mogu nadograditi plombama. Zub koji se obrađuje prvo se izbrusi, zatim se uzima otisak preostalog dijela prema kom se izrađuje navlaka, a nakon spajanja navlake i zuba, navlaka poprima potpuno prirodan izgled. U svakodnevnoj praksi najčešće se koriste keramičke navlake, jer daju najprirodniji izgled.

Mostovi

Mostom se zamjenjuje jedan ili više izgubljenih zuba. Most se sastoji od dvije navlake koje se stavljaju na postojeće zube, koji služe kao nosači, i od umjetnih zuba koji popunjavaju prazninu. Nosači mogu biti prirodni zubi ili implantati. Most pored estetske funkcije ima i zdravstvenu funkciju – zaustavlja povlačenje desni, urušavanje susjednih zuba i njihovu pretjeranu pokretljivost.

Fasete (eng. “Veneers”)

Faseta (ljuskica) je estetska zamjena koja se koristi za smanjenje razmaka između zuba, sanaciju obojenih zuba, ispucalu caklinu i karijes. Za razliku od navlake, faseta prekriva samo prednju stranu zuba, pa predstavlja izvrsno rješenje za prednje zube. Prilikom postavljanja fasete uklanja se značajno manje zdravog zuba nego kod navlake. Ukoliko se faseta postavlja na zub isključivo iz estetskih razloga – uklanja se samo tanki sloj cakline. Fasete se izrađuju od keramike slične staklu, pa pacijentu pružaju prirodan osmijeh.

U slučaju kada nije moguće ugraditi fiksnu protetiku, mobilna protetika nudi adekvatno rješenje. Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne) ili djelimične (parcijalne).

Djelimične proteze

Djelimične proteze se koriste kada pacijentu nedostaje manji broj zuba, te se one umeću između postojećih zuba. Djelimične proteze čuvaju parodont preostalih zuba i ravnomjerno prenose pritisak zagriza.

Potpune proteze

Potpune zubne proteze se koriste kada je u usnoj šupljini ostalo tek nekoliko zuba ili nijedan. Najčešće se preostali zubi vade i uzima se otisak desni, a na osnovu otiska desni u zubotehničkoj laboratoriji se izrađuje proteza. Potpune proteze moguće je pričvrstiti i na zubne implantate.