Liječenje i popravak zuba

Osnova stomatologije su zdravi, lijepi i funkcionalni zubi, što se postiže liječenjem i popravkom zuba, tretiranjem korijenskih kanala, ispunama i čišćenjem zubnog kamenca.

Liječenje karijesa

Karijes je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje progresivno napreduje i dovodi do razaranja zuba. Karijes može biti površinski ili dubinski. U slučaju površinskog karijesa potrebno je ukloniti dio cakline i dentine zahvaćene karijesom puneći zub potrebnim materijalima. Kod dubinskog karijesa može biti zahvaćena i zubna pulpa koja sadrži nervna vlakna, tada je potrebno prije nastavljanja terapije prvo pristupiti čišćenju korjenskog kanala.

Plombe (ispuni)

Rekonstrukcija zuba je punjenje kaviteta (rupe) u zubu, koja nastane nakon odstranjenja karijesa. Obzirom da se zub ispunjava, kažemo da se napravio ispun, tj. plomba. Plombe se koriste kada je karijes uništio zub i kada se žele zamijeniti stare amalgamske plombe. Keramička plomba je vrlo otporna, dugotrajna ali i estetski najprihvatljivija pošto je jedva vidljiva. Korištenje posebnih materijala te razvoj modernih metoda omogućavaju restauracije zuba koji po obliku i boji odgovaraju prijašnjem zdravom zubu, zadržavajući kvalitetu i dugotrajnost.

Inlay i onlay nadomjesci

Inlay i onlay nadomjesci vrlo su slični plombama, glavna razlika je što se nadomjesci izrađuju u zubotehničkom laboratoriju prema otisku zubne šupljine. Izrađeni su od kompozitnih materijala , kao što je keramika, te služe kao nadomjestak za dio oštećenog ili propalog zuba. Inlay je nadomjestak za gornju površinu krune, dok onlay koristimo za nadomještanje gornje površine i postraničnih površina zuba. Bolje su i dugotrajnije riješenje od velike plombe, a za postavljanje zahtijevaju manje uklanjanje preostalog zubnog tkiva od klasične krunice.

Čišćenje zubnog kamenca

Zubni kamenac se odstranjuje ultrazvučnim aparatom koji svojim vibracijama bezbolno i brzo čisti zubni kamenac. Nakon što se očisti kamenac, zubi se poliraju posebnim aparatom koji pod pritiskom vazduha uz hlađenje vodom šprica sitne čestice praha različitog ukusa na površinu zuba i mehanički ih čisti od mekših zaostalih naslaga i pigmentacija. Površina zuba mora ostati glatka jer se na glatku površinu teže sakupljaju nove naslage kamenca.