Izbjeljivanje zuba

Većina nas želi zadržati ili vratiti porculansku bijelu boju zuba iz mladosti. No tokom vremena, zbog starenja i pod uticajem brojnih životnih navika, zubna caklina gubi bjelinu i postaje sivkasta ili žućkasta, puna pigmentacija koje se ne mogu otkloniti poliranjem zuba. Za razliku od poliranja, koje se vrši mehaničkim sredstvima, izbjeljivanje zuba uključuje hemijsku reakciju sredstva za izbjeljivanje s površinom zuba. Današnje metode uključuju tek jedan odlazak stomatologu, nakon čega se postiže optimalan učinak. Nakon čišćenja tvrdih i mekih naslaga na zube se nanosi gel koji se, ovisno o metodi, aktivira hemijski, termički, svjetlosno ili laserski. Mehanizam djelovanja se bazira na oksidacijskom procesu karbamid ili hidrogen-peroksida, a metode se, osim po načinu aktivacije, razlikuju i po koncentraciji aktivne tvari.

Postupak izbjeljivanja zuba je brz i bezbolan, a nakon procesa izbjeljivanja potrebno je izbjegavati obojenu hranu i piće najmanje 48 sati (kafa, cigarete, crno vino, obojeni sokovi, crni čaj…). Prije postupka izbjeljivanja detaljnim pregledom utvrđuju se moguće kontraindikacije kao što su krunice i plombe na prednjim zubima, avitalni zubi, trudnoća i dojenje, pušenje i nepogodne navike.

Određene pigmentacije nije moguće izbijeliti, ili rezultat nije trajan. Određena istraživanja potvrdila su da proizvodi za izbjeljivanje minimalizuju osjetljivost, povećavaju mikrotvrdoću cakline, smanjuju rizik za karijes i poboljšavaju ukupno zdravlje cakline.