Endodoncija

Endodoncija (devitalizacija) je tretman uklanjanja zubnog živca, odnoso tretiranja korijenskog kanala zuba.

Zahvat je potpuno bezbolan i provodimo ga uglavnom u jednoj posjeti.

Zbog karijesa ili propadanja zuba bakterijama je otvoren put prema korijenskom kanalu zuba koje tako uzrokuju upalu koja se može proširiti i na okolno tkivo ili kost. U tom slučaju, veoma je važno odmah posjetiti stomatologa i započeti sa terapijom korijenskog kanala kako bi se izbjegle dodatne komplikacije.

Nekada uobičajeno “liječenje zuba” koje se provodilo u mnogo posjeta i trajalo sedmicama – danas je napušteno. Jednoposjetna endodoncija, osim što štedi vrijeme pacijentu, mnogo je pouzdanija, a nelagoda zbog dentalnog zahvata, koja je prisutna kod mnogo pacijenata, svedena je na minimum.

Opremljeni smo najsavremenijim materijalima i opremom za endodontske zahvate.

Nakon endodontskog liječenja zuba najčešće postoji veliki nedostatak zubnog tkiva koji je potrebno nadoknaditi, a da pri tome ne dođe do frakture. Danas se to radi sa kompozitnim kolčićima ojačanim staklenim vlaknima koji se ugrađuju u zubni kanal, a koji su elasticitetom i estetikom mnogo bliži prirodnom zubu od nekad korištenih metalnih nadogradnji, te omogućavaju bolje opterećenje avitalnog zuba i produžuju vijek trajanja samog zuba.

Ako je zubna pulpa (“živac”) upaljena ili nekrotizovana, takvo tkivo potrebno je ukloniti iz zubnog kanala da bi se spriječila degeneracija okolnog tkiva, a samim tim i gubitak zuba. Često se na radiološkim snimcima mogu vidjeti upalni procesi u kosti oko takvog zuba (apsces, granulom ili cista). Posebnim instrumentima i hemijskim sredstvima zubni kanal se obrađuje i dezinfikuje, te se hermetički puni gutaperka štapićima. Nakon završene endodontske terapije kruna zuba nadomješta se ispunom ili krunicom. Iako se vađenje zuba čini jednostavnijim i jeftinijim rješenjem, ipak je to u konačnici skuplje jer se izgubljeni zub nadomješta implantatom ili mostom. Uvijek je bolje rješenje spasiti zub endodontskim liječenjem, ukoliko je takvo rješenje moguće. Endodontski liječen zub najčešće traje jednako dugo kao i “živi” zub. Ipak, treba biti svjestan da je takav zub krhkiji te pod opterećenjem lakše puca.