20 Dec 2022

Sedam znakova koji alarmiraju da morate zubaru

0 Comment

Četkanje zuba najmanje dva puta dnevno, čišćenje zuba zubnim koncem najmanje jednom dnevno i čišćenje zubnog kamenca dva puta godišnje – osnovna su pravila za održavanje zdravih zuba. Ukoliko slijedite ova pravila velike su šanse da vas navedenih 7 znakova koji vam govore da morate zubaru neće zadesiti…

Oštra bol
Osjetite li iznenadnu oštru bol u jednom ili više zuba tokom zagriza, veoma je moguće da imate rupe u zubima i da zubi propadaju. Krivac za to je kiselina nastala iz šećera iz hrane koju jedemo. Kad rupe u zubima postanu duboke dolazi do osjetljivosti i s vremenom do propadanja zuba. Ako se bol javlja rijetko i nije ograničena samo na jednu tačku, nije ništa zabrinjavajuće, ali ako traje, odnosno ponavlja se tokom 7 dana ili duže, trebali biste posjetiti zubara.

Pulsirajuća bol
Ako traje duže od 7 dana, pulsirajuća bol u zubima može značiti da tokom spavanja čvrsto stišćete i škripite zubima. Dugotrajna bol koju prate natečene desni takođe može biti posljedica upale zuba, odnosno infekcije njegovog korijena. Samo zubar može reći o čemu se tačno radi.

Žuti ili zubi s mrljama
Možete odahnuti: žuti ili zubi s mrljama gotovo nikada nisu znak ozbiljnog dentalnog problema. Mrlje nastaju od ispijanja kafe, čaja, vina ili drugih napitaka tamne boje. Zubne paste ili trake za izbjeljivanje mogu riješiti problem, ali najbolje ga je izbjeći u potpunosti tako da nakon konzumiranja takvih pića odmah operete zube ili samo isperete usta običnom vodom. Izrazito smeđe mrlje uglavnom su posljedica uzimanja određenih antibiotika ili drugih lijekova. Ni u ovom slučaju zubi nisu oštećeni, a mogu se ukloniti zubarskim kozmetičkim postupkom.

Klimav ili iskrivljen zub
Klimanje, razdvajanje ili ispadanje zuba ukazuju na parodontozu kod koje dolazi do gubitka koštane mase oko ustija i vilice. Bolest je potaknuta nedovoljnom higijenom zuba zbog čega bakterije stvaraju tanak sloj na zubima poznat kao plak, koji se s vremenom pretvara u kamenac i zatim se može proširiti na zubno meso te na kosti oko usta. Odmah idite stomatologu osjetite li da vam se zub klima ili da se iskrivio.

Crvene desni koje krvare ili su natečene
Može biti nuspojava trudnoće ili neke druge hormonalne promjene, ali i posljedica nakupljanja bakterija. Ako krvarenje desni i natečenost nestanu nakon dan-dva četkanjem i čišćenjem zubnim koncem, ne morate brinuti. Ali ako problem potraje više od 7 dana vjerojatno je riječ o nekoj parodontnoj bolesti, i trebate hitno zubaru!

Rane u ustima
Bolne ranice u ustima često nastaju zbog konzumiranja previše citrusa, ljute ili prevruće hrane. Prestane li bol nakon dva-tri dana, nije ništa ozbiljno, ali potraje li duže može značiti ozbiljan nedostatak vitamina A, važnog za kolagen i vezivna tkiva koji čine jezik. Jedite više špinata, mrkve i slatkog krompira, a ako se stanje ne poboljša posjetite zubara.

Bolne desni
Bole li vas desni kad udišete hladni vazduh ili kad pijete vruću ili hladnu tekućinu, vjerovatno imate karijes ili se zubno meso povuklo s korijena zuba što se vrlo često događa zbog škripanja zubima ili prejakog četkanja. Uz bol se mogu pojaviti i crvene ili bijele tačke koje su najčešće posljedica uzimanja određene hrane ili lijekova. Ako mrlje ne prođu nakon 7 dana idite zubaru.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *