29 Aug 2022

Bolesti desni izazivaju probleme sa erekcijom!?

0 Comment

Muškarci kojima ozbiljno krvare desni imaju dva puta veće šanse za problem sa potencijom, kažu naučnici. Oni tvrde da se kod osoba koje imaju probleme sa desnima bakterija iz usta spušta u krvotok. Čim dospije u krvotok bakterija počinje da djeluje na krvne sudove i arterije, a oni postaju tvrdi i uski, kao što se dešava kod srčanih bolesti.

Ovaj efekat povećava rizik za probleme sa erekcijom, a sve veći broj ispitivanja ukazuje na povezanost slabe erekcije i znakova srčanih bolesti. To se dešava zbog toga što je muškom organizmu potrebno snabdijevanje krvlju da bi imao erekciju, a krvni sudovi u tom dijelu tijela su manji od onih blizu srca, pa se brže napune. Međutim, priroda povezanosti između ovih bakterija i srčanih bolesti još uvek nije jasna.

Znaci ozbiljnog problema sa desnima:

  • Krvare desni
  • Loš zadah
  • Gubitak zuba
  • Crvene, upaljene/povećane desni
  • Nagomilavanje kamenca na zubima

Bakterije vjerovatno utiču i na imunitet, izazivajući zapaljenje krvnih sudova, a to nagomilava masne naslage na arterijama. Naučnici sa univerziteta u Turskoj su proučavali grupu muškaraca koji su imali probleme se erekciom i grupu muškaraca bez ikakvih problema. Otkrili su da čak 53% onih sa erektivnom disfunkcijom ima ozbiljne probleme sa desnima, dok je samo 23% bilo bez tih problema. Naučnici kažu da ova veza možda izgleda neozbiljno, ali podaci zaista ukazuju da su problemi sa desnima mogući uzrok problema sa erekcijom!

Ne samo da oralna higijena postaje problem, već samopouzdanje, samopoštovanje i veze trpe takođe. Da bi izbjegli ove probleme, postoji dosta toga što možete uraditi da ovo spriječite. Uklanjanje ostataka hrane koja ostaje između desni i zuba je zaista važan korak za spjrečavanje bolesti desni. Samo pranje četkicom čisti 60% površine zuba, pa je ovo sjajan način da spijrečite naslage – uzrok bolesti desni još na početku.

Naravno, redovne kontrole kod stomatologa su poželjne, a preporučuju se najmanje 2 puta godišnje.

Vama na usluzi – stomatološka ambulanta Dr Mirko DAVIDOVIĆ

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *